miercuri, 25 noiembrie 2020

Cum se pregătește un fișier pentru tipar digital (3 procese) (M1)

 Metodele prin care trebuie să se pregăteasca un fișier pentru tiparul digital sunt:
-Formatul finit:Dimensiunile finite sau formatul finit sunt dimensiunile produsului după ce a trecut prin toate etapele de producție. 

-Margine de tăiere: Felul în care tăiem hârtia nu este o știință exactă. De aceea trebuie să lași puțin spațiu în marginea graficii tale pentru a acoperi astfel de erori.

-Marginea de siguranță: Marginea de siguranță este zona dintre elementele importante ale paginii și formatul finit. Aceasta este necesară atât din punct de vedere tehnic cât și estetic.

vineri, 20 noiembrie 2020

Task Manager in a nutshell


 

M1 - Tema 1 - greșeli în famili de caractere

Incorect          /             Corect

semn               -                semnul

o literă (1), o cifră etc.      -       o literă (a) și o cifră (1)
caractere                     -    caracterele sunt coduri

Cum mă descurc eu în pandemie (Dirigentie)

 Să fiu sincer, viața mea nu s-o schimbat foarte tare când o apărut pandemia. Tot stau mult pe calculator, tot mă documentez foarte mult și tot mă joc mult pe PC.

Doar că electricitatea din sat o început să cadă mai frecvent. Atât

Tipurile de Memorie (doar 3 tipuri) (TIC)

Memoria RAM=reprezintă un spaţiu temporar de lucru unde se păstrează datele şi programele pe toată durata execuţiei lor. Programele şi datele se vor pierde din memoria RAM, după ce calculatorul va fi închis, deoarece aceasta este volatilă, păstrând informaţia doar atâta timp cât calculatorul este sub tensiune.

Memoria ROM=este un tip de memorie nevolatilă (informaţia conţinută de acest tip de memorie nu se pierde la oprirea calculatorului). Este o memorie de tip special, care prin construcţie nu permite programatorilor decât citirea unor informaţii înscrise aici de constructorul calculatorului prin tehnici speciale. Memoriile de tip ROM se clasifică la în funcţie de modalitatea de scriere a datelor în PROM şi EPROM.

Memoria Externă=este o memorie suplimentară care comunică cu microprocesorul tot prin intermediul magistralei de date şi magistralei de comenzi. Ea este o memorie nevolatilă din care se poate citi şi în care se poate scrie.

M2 - Tema - fabricarea hârtiei (procedeul industrial modern)

 Procesarea Fibrelor

Celulele plantelor sunt alcătuite din fibre celulozice conectate. În timpul procedeului de extragere a pulpei celulozice, aceste fibre microscopice sunt separate unele de altele, iar acolo unde lanțul polimolecular a fost rupt chimic sau mecanic, suprafețele "libere" intră în contact una cu alta creând punți hidrogenate care conferă duritate, dar și elasticitate viitorului material.

Prodeceul Chimic

Procedeul chimic utilizat astăzi pe scară largă este un complex de tratări chimice numite Procesul Kraft Scopul acestei tratări chimice este eliminarea structurii ligninei(din pulpa supusă procesului), care este liantul organic care menține fibrele împreună, prin folosirea unui amestec care o dizolvă. După eliminarea acesteia, fibrele rămase pot fi folosite pentru realizarea unei hârtii de culoare maroniu nedefinit, nefinisată, utilizată la realizarea de pungi de hârtie sau a cutiilor din carton. Materialul brut astfel obținut poate fi folosit în continuare, printr-o purificare accentuată a ligninei rămase, conducând la obținerea pulpei de calitate superioară, pentru hârtie albă pentru scris și tipărit

Deși procedeul chimic este mai scump decât cel mecanic, permițând o folosire de maximum 45 - 50 % din pulpa inițială, totuși este un procedeu larg folosit datorită calității produsului final și al menținerii, aproape nealterată, a lungimii inițiale a fibrelor materialului folosit, care este un factor de menținere a unor calități mecanice ridicate a hârtiei. Un alt avantaj al acestui procedeu este folosirea integrală a ligninei rezultate din proces ca și combustibil pentru încălzirea și electricitatea necesare procesului.

Mirobolantele Tipuri de Hârtie (M2)

 Tipurile de Hârtie sunt:

Hârtia Sugativă=reprezintă o hârtie poroasă și groasă, cu o capacitate de absorbție mirobolant de 

înaltă, făcută special pentru a absorbi cerneală sau alt lichid. (sau pentru distrugerea lucrării tale)

Acest tip de hârtie este foarte nașpa pentru scrierea cu stiloul, pentru că cerneala se poate usca foarte încet, asta aduce la murdărirea hârtiei, hainei tale si a mâinii tale. Plus, acest tip de hârtie o *apărut* în secolul XV

Hârtia de filtru=reprezintă o bucată de hârtie semi-permeabilă folosită pentru procedeul de filtrare simplă a substanțelor fine dintr-un lichid.

Hârtia Foto=toți ne dorim ca fotografiile printate sa fie identice cu cele din aparatul nostru foto. Pentru asta avem nevoie de o hartie speciala pentru fotografii. Alegand hartia noi insine, reusim sa controlam costurile si calitatea fotografiilor. Optiunile sunt multiple, dimensiuniile variind in functie de imaginile pe care vrei sa le printezi. Variantele glossy sunt folosite pentru un aspect clasic, iar cele mate pentru un aspect mai deosebit.

Ultimul Sandwich

 Ultimul meu sandwich din săptămâna asta era unul "LEGENDAR"

Nimic ieșit din comun cu ingredientele folosite. Am început să prepar sandwichul, nimic ieșit din comun până acum, doar o zi normală în care prepar un sandwich de dimineață pentru că îmi era foame (normal că da). 

Am tăiat două bucăți de parizer, am uns două felii de pâine cu unt de casă, am tăiat niște ceapă și usturoi și am inceput să unesc ingredientele: am pus parizeul pe păinea unsă cu unt și am aruncat bucățile de ceapă si usturoi pe parizer, am pus a doua felie de pâine unsă cu unt si am terminat acest sandwich "LEGENDAR". 

Acest sandwich o avut un gust divin, un sandwich ca acesta merită să fie la muzeu. (Nu am avut alte idei). Acesta o fost ultimul meu sandwich.

M2 - Tema 14 - Mesaj de avertizare